At lære at trille er et vigtigt udviklingstrin for børn i alderen 6-9 måneder. Når bolden ikke længere er uopnåelig, bliver det mere spændende at være på gulvet. Denne fase er en af de mest spændende i barnets tidlige liv, da det er her, de begynder at udforske deres omverden på en helt ny måde.
Trille – krybe – kravle
De nye færdigheder, barnet har lært, giver det nye muligheder for at udforske sig selv og sin omverden. Plads giver lyst til at bevæge sig, så lad derfor barnet være på gulvet, hvor der er rigelig plads. To liggeunderlag, sat sammen med dobbeltklæbende tape, er gode og lune at bevæge sig på. Legetøjet må gerne være bevægeligt, som en bold eller lignende, der ruller lidt, når barnet forsøger at fange den. Dette skaber interesse og aktivitet.
Interaktion og leg
Vær selv nede på gulvet hos barnet, når der er mulighed for det. Tril legetøjet langsomt forbi, så barnet kan gribe efter og fange det. Lad barnet tage en kravle- og tumletur på din krop eller giv det en sjov trilletur i dobbeltsengen. Det er vigtigt, at barnet ligger mere, end det sidder i denne alder, da det er fra liggende stilling, barnet skal lære at krybe og kravle.
Bekvemmelighed og bevægelse
Vær opmærksom på, at for stramt-siddende ble eller tøj kan hæmme bevægelsen i hoften. Sørg for, at barnet har frihed til at bevæge sig uden hindringer, da dette er afgørende for deres motoriske udvikling.
Siddelege
I starten, når barnet sidder usikkert, kan man anbringe det mellem sine ben. Tilbyd forskelligt legetøj til at undersøge nærmere, senere gerne to ting, som kan slåes imod hinanden. Prøv også at lege gi’-ta’-leg, hvor I sidder overfor hinanden, og du tilbyder barnet legetøjet: »Værsgo,« og lidt efter forventer at få det tilbage ved at række hånden frem og sige: »Tak.« Ved at gentage legen forstår barnet efterhånden, hvad du vil, og morer sig sammen med dig.
Kasteleg og motorik
Når barnet kaster legetøjet på gulvet, øver det igen hånden i at slippe samtidig med, at det undrer sig over, at legetøjet falder nedad. En god ride-ranketur på skødet vækker også glæde. I kan f.eks. lege:
- Først kommer bonden – i lunte.
- Så kommer herremanden – i trav.
- Endelig kommer kongen – i galop, for til slut at lade barnet glide ned mellem benene.
Ved gentagelse af legen fremkommer der en indforståethed, som gør, at barnet glæder sig til slutningen.
Badetid og udforskning
Det er en glæde at være i bad. Else kan slå i vandet, så det plasker. Det er nyt og spændende. Badetid er ikke kun renlighed, men også en tid for leg og udforskning. Lad barnet opleve vandets egenskaber og udvikle deres sanser gennem sjove aktiviteter som at plaske og puste bobler.
Ud og se verden
Barnet kan nu sidde op i barnevogn eller bæresele på ryggen. En tur i det fri giver nye indtryk til såvel barn som voksen. Denne udendørs tid er vigtig for barnets udvikling, da det udsætter dem for nye oplevelser og stimulerer deres sanser.
Bevægelege og krybeøvelser
Som under 3-6 måneder kan man fortsætte med bevægelege. Krybeøvelse: Når barnet ligger på maven, presses skiftevis let på fodballerne for at frembringe krybebevægelser. Dette styrker barnets muskler og forbereder dem på at krybe og kravle.
Gåstol og motorisk udvikling
Gåstol kan ikke anbefales, da barnet herved mister lysten til at være på gulvet. Det kan medføre, at det vigtige kravlestadie springes over. Det er vigtigt at lade barnet udvikle sig i deres eget tempo og ikke tvinge dem til at gå for tidligt.
Lydlege og kommunikation
I takt med, at barnet vokser, bliver det bedre til at udtrykke sig, såvel med ansigt, som med krop og lyde. Ved at give dig tid til at få øjenkontakt og lade barnet udtrykke sig, kan du efterhånden forstå mere og mere af, hvad barnet vil sige. Som man kan lege gi’-ta’-leg med legetøjet, kan man også gøre det med lydene.
Spejllek og selvopdagelse
Barnet ser sig selv i spejlet, efterligner lyde og oplever sig selv på en ny måde. Spejllek er en fantastisk måde for barnet at udvikle deres selvbevidsthed og forståelse af deres eget ansigt og krop.
Lufttur og balance
Det er sjovt for barnet at blive tumlet med, at blive svunget frem og tilbage, mens det bliver holdt under maven, så det får en oplevelse af, at det flyver, eller blive svunget op over dit hoved. Det er med til at udvikle barnets balance. Det kildrer i maven og giver oplevelse af spænding, samtidig med det er lidt skræmmende.
Tillid og tryghed
Når I tumler og leger vildt, er det vigtigt, at du aflæser på barnets ansigt, hvornår det er for meget, og afpasser legen efter det. Det er også med til at udvikle tillid og tryghed. Barnet skal føle sig sikker og støttet, mens de udforsker nye og spændende aktiviteter.
Udvikling 6-9 måneder
Barnet bliver mere bevægeligt på maven og kan dreje rundt om sig selv. Fra ryggen trilles bevidst om på maven. I begyndelsen sidder barnet foroverbøjet, men det retter sig gradvist op og lærer at sidde uden støtte. Legetøjet betragtes, vendes og drejes, puttes i munden og bankes i bordet. De første forsøg på at bevæge sig rundt i verden gøres ved at rulle, skubbe sig baglæns eller krybe.
Social udvikling og kommunikation
Barnet reagerer på kendte stemmer. Pludrelydene bliver mere varierede og i forskellig tonehøjde. Sidst i perioden gentages enslydende stavelser som da-da, ma-ma. Barnet står med strakte ben og begynder at udforske verden på en helt ny måde. Ofte er barnet tilbageholdende eller bange for nye personer eller genstande, hvilket er en normal del af deres sociale udvikling.
Denne fase i barnets liv er fyldt med nye opdagelser og udviklingstrin. Ved at give barnet plads til at udforske, støtte deres bevægelser og kommunikere med dem, kan du hjælpe dem med at udvikle deres motoriske, sociale og emotionelle færdigheder. Husk at være opmærksom på barnets signaler og tilpasse leg og aktiviteter efter deres behov og tempo. Det er ikke kun godt for barnet, men også en fantastisk måde at styrke jeres bånd på.