Reformationen i det nordvestlige Europa
Reformationen i 1500-tallet førte til en af de største religiøse forandringer i Europas historie. Den katolske kirke mistede kontrollen over store dele af det nordlige Europa, især som følge af Martin Luthers og Jean Calvins virksomhed. Kirken havde tidligere haft succes med at håndtere kritikere, men interne problemer, som afladshandelen, svækkede dens position.
Baggrunden for Reformationen
Den kristne kirkes enhed blev første gang brudt i 1054, da den delte sig i den katolske kirke under paven i Rom og den ortodokse kirke under patriarken i Konstantinopel. Bruddet i 1500-tallet kom dog mere uventet, da næsten hele det nordlige Europa løsrev sig fra den katolske kirke og skabte nationale kirker.
Den tidlige kritik af kirken
John Wycliffe
Den engelske filosof John Wycliffe (ca. 1350) var en af de første stærke kritikere af kirken. Han angreb især afladshandelen, munkevæsenet og præsternes krav om cølibat. Wycliffe oversatte Bibelen til engelsk i 1382 og blev senere erklæret kætter. Efter sin død blev hans knogler gravet op og brændt.
Jan Hus og husitterne
Wycliffes idéer inspirerede Jan Hus i Bøhmen (det nuværende Tjekkiet). Han prædikede mod kirkens rigdom og ønskede reformer. Han blev kaldt til kirkemødet i Konstanz i 1415, men blev brændt som kætter. Hans tilhængere, husitterne, gjorde oprør og slog kejserens hære tilbage. Efter årtiers kamp fik de midlertidigt religionsfrihed i 1433, men den blev senere ophævet.
Martin Luther og det afgørende brud
I 1517 offentliggjorde den tyske munk Martin Luther sine 95 teser, som angreb afladshandelen. Han mente, at tro alene (og ikke gode gerninger eller afladsbreve) førte til frelse. Hans kritik voksede, og i 1521 blev han erklæret fredløs af kejser Karl 5. under Rigsdagen i Worms.
Luther fandt støtte hos kurfyrst Frederik den Vise af Sachsen, som skjulte ham på borgen Wartburg. Her oversatte Luther Bibelen til tysk, hvilket fik enorm betydning for udviklingen af det tyske sprog.
Spredningen af Reformationen
Reformationen i de nordiske lande
Mellem 1527 og 1536 blev Reformationen indført i Danmark, Norge og Sverige. Kongerne overtog kirkens ejendom, og præsterne blev en del af den nationale administration.
Zwingli og Calvin
I Schweiz udviklede Ulrich Zwingli og senere Jean Calvin en mere radikal form for protestantisme. Calvin mente, at nadveren kun var symbolsk, og at kirkerne skulle være helt uden billeder og udsmykning. Calvinismen blev udbredt i Frankrig, Holland og Skotland.
Religiøse konflikter
Forliget i Augsburg (1555)
Efter voldsomme religiøse krige i Tyskland blev det i 1555 vedtaget, at de tyske fyrster selv kunne bestemme deres undersåtters religion (cuius regio, eius religio). Dette betød, at nogle områder forblev katolske, mens andre blev protestantiske.
Huguenotterne i Frankrig
De franske huguenotter (protestanter) blev forfulgt af katolske konger. Under Bartholomæusnatten i 1572 blev tusindvis af huguenotter myrdet i Paris. I 1598 gav kong Henrik 4. dem religionsfrihed med Ediktet i Nantes, men denne blev ophævet i 1685, hvilket førte til, at 500.000 huguenotter udvandrede.
Henrik 8. og Englands brud med paven
Den engelske konge Henrik 8. ønskede at skilles fra sin dronning, Katarina af Aragonien, men paven nægtede at give ham lov. Henrik brød derfor med paven i 1533 og grundlagde den anglikanske kirke. Han konfiskerede kirkens ejendomme og gjorde sig selv til kirkens overhoved.
Hekseforfølgelser i Reformationens tid
Hekseforfølgelserne toppede i 1500-1600-tallet, hvor tusindvis blev brændt på bålet, især i Tyskland og Skandinavien. Både katolske og protestantiske områder deltog i heksejagterne. Kvinder var de primære ofre, men i Island og Finland blev mange mænd også dømt.
Reformationens betydning for sproget
Reformationen førte til oversættelsen af Bibelen til de nationale sprog. I mange lande dannede disse oversættelser grundlaget for det moderne skriftsprog:
- Tyskland: Luthers bibeloversættelse (1534)
- Danmark: Den danske Bibel (1550)
- England: King James Bible (1611)
- Sverige og Finland: Oversættelser baseret på Luthers arbejde
Norge fik dog ikke sin egen bibeloversættelse, da den dansk-norske konge bestemte, at de skulle bruge den danske udgave. Dette forsinkede udviklingen af et norsk skriftsprog.
Tidslinje
- Ca. 1350: John Wycliffe kritiserer kirkens misbrug i England
- 1415: Jan Hus brændes som kætter
- 1517: Luther offentliggør sine 95 teser
- 1521: Luther erklæres fredløs efter Rigsdagen i Worms
- 1527-1536: Reformationen indføres i de nordiske lande
- 1533: Henrik 8. bryder med paven og skaber den anglikanske kirke
- 1541: Calvin får magten i Genève og udbreder reformert kristendom
- 1555: Forliget i Augsburg lader de tyske fyrster bestemme deres tro
- 1598: Ediktet i Nantes giver huguenotterne trosfrihed i Frankrig
Reformationen ændrede Europas religiøse, politiske og kulturelle landskab. Den førte til, at protestantismen blev udbredt i store dele af Nord- og Vesteuropa, mens katolicismen forblev dominerende i Sydeuropa. Konflikterne mellem de to lejre førte til krige, men også til nye idéer om religionsfrihed og national selvbestemmelse.