Mesopotamien

Læs om Mesopotamien og historie.

Mesopotamien er et græsk ord, der betyder ”mellem floderne”. Det var floderne Eufrat og Tigris, der gav navn til området, hvor verdens første kultur opstod ved hjælp af kunstvanding. Kulturen havde en stor betydning for os i dag, men længe var den glemt.

Floderne og landskabet

Kulturerne omkring Eufrat og Tigris var helt afhængige af flodernes aflejringer af frodigt mudder. Gennem årtusinder har floderne aflejret så store mængder materiale, at udmundingen i Den Persiske Golf i dag ligger 150 km længere mod sydøst, end den gjorde for 7000 år siden.

Mesopotamiens klima

Mesopotamien minder på mange måder om Ægypten med sine store ørkener og sparsomme regn. Men der er også vigtige forskelle: Mesopotamien har i lange tider været delt mellem forskellige riger, og herskerne har skiftet hyppigt, fordi området var lettere at erobre end Ægypten.

Skabt for at arbejde

Områderne langs Eufrat og Tigris var oprindeligt stærkt sumpede, men floderne bragte enorme mængder slam og mudder med sig. Fem gange så meget som Nilen. Allerede for 6000-7000 år siden begyndte mennesker at dyrke landbrug ved hjælp af kunstvanding.

Kunstvanding og oversvømmelser

Modsat Ægypten, hvor Nilens oversvømmelser kom på det helt rigtige tidspunkt, var Eufrat og Tigris uforudsigelige og kunne oversvømme jorden kort før høst. Derfor måtte mesopotamierne bygge store kanaler og bassiner for at opbevare vandet, hvilket var et slidsomt arbejde.

Myten om mennesket

Ifølge en gammel mesopotamisk myte blev menneskene skabt, fordi guderne var trætte af at grave kanaler!

Sumererne

De ældste riger i Mesopotamien blev grundlagt af sumererne, et folk der talte et sprog, der ikke var beslægtet med nogen kendte sprog. Sumererne har haft enorm betydning for os i dag.

Tidsberegning og matematik

Vores tidsberegning bygger på sumerernes iagttagelser af stjernerne. De indførte årets opdeling i tolv måneder samt døgnets opdeling i timer, minutter og sekunder. De var også de første til at bruge 60-tals-systemet, som stadig anvendes i geometri.

Stjernetegn

De tolv stjernetegn, som vi kender i dag, stammer også fra sumererne.

Levede i byer

Mens Danmarks første by, Ribe, blev grundlagt for kun 1300 år siden, var der allerede for 10.000 år siden byer i Mellemøsten. I Mesopotamien boede en stor del af befolkningen i byer allerede for 4000-5000 år siden.

Byernes beskyttelse

Flere byer blev befæstet på grund af konstante magtkampe. Eksempelvis havde byen Uruk en bymur, der var syv meter tyk.

Floderne skiftede løb

Floderne Tigris og Eufrat skiftede ofte løb, hvilket påvirkede landbruget. Dette kunne være en fordel, da nye områder blev frugtbare, men også en ulempe, når byer pludselig lå langt fra vandkilderne.

De første riger

De ældste riger blev grundlagt omkring byerne Ubaid, Uruk og Ur i det sydlige Mesopotamien. Dengang lå de tæt ved Den Persiske Golf, hvilket gav gode handelsmuligheder.

Sargon 1. og Akkad

Omkring 2300 f.Kr. forenede kong Sargon 1. hele Mesopotamien og grundlagde sin hovedstad i Akkad, en by, hvis placering endnu ikke er fundet, men som måske lå under det nuværende Bagdad.

Historien om Sargon

Legenden fortæller, at Sargon blev fundet som spædbarn i en sivkurv på Eufrat-floden og opdraget af en gartner – en fortælling, der minder om Bibelens beretning om Moses.

Kong Hammurapi i Babylon

Omkring år 1850 f.Kr. blev Hammurapi konge i Babylon. Han samlede hele den nederste del af Mesopotamien under sin magt og er især kendt for sin lovsamling.

Hammurapis love

Loven bestod af 282 bestemmelser om alt fra arveret til straffe for forbrydelser. Her finder vi også princippet om ”øje for øje, tand for tand”, som senere blev en del af Moseloven.

Retssystem og erstatning

En bemærkelsesværdig detalje i Hammurapis love var, at hvis en person blev udsat for røveri, kunne samfundet betale erstatning, hvis røveren ikke blev fundet.

Det babyloniske rige

Efter Assyriens fald oplevede Babylon en ny storhedstid under kong Nebukadnesar 2. Han genopbyggede byen med mægtige forsvarsmure og det berømte Babelstårn.

Jødernes eksil

I 587 f.Kr. blev Jerusalem erobret af babylonierne, og dens indbyggere blev ført i eksil til Babylon. De blev først løsladt 48 år senere.

Babylons fald

I 539 f.Kr. blev Babylon erobret af perserne under kong Kyros, og byen mistede sin betydning.

Skriftens udvikling

Alle udviklede kulturer har brug for skrift. I Mesopotamien opfandt man kileskriften, som var mere simpel end de egyptiske hieroglyffer.

Kileskrift og oversættelse

Kileskriften var ulæselig for forskere indtil 1800-tallet, hvor den blev forstået af tyskeren Grotefend og englænderen Rawlinson.

Det første alfabet

Det alfabet, vi bruger i dag, har sin oprindelse i det kanaanæiske skriftsystem fra ca. 1600 f.Kr. Det blev senere videreudviklet af fønikerne og grækerne.

Tidslinje

  • Ca. 5000 f.Kr. – Det første sumeriske rige grundlægges med hovedsæde i Ubaid.
  • Ca. 2300 f.Kr. – Sargon 1. forener Mesopotamien.
  • Ca. 1850 f.Kr. – Hammurapis love.
  • 744 f.Kr. – Assyriens storhedstid begynder.
  • 612 f.Kr. – Ninive ødelægges, og babylonierne tager magten.
  • 539 f.Kr. – Perserne erobrer Babylon.
  • 331 f.Kr. – Alexander den Store bliver herre over Mesopotamien.

Hvad synes du?