Spanierne opdager Amerika
Columbus satte sejl mod vest i jagten på en ny handelsrute til Asien, men han var uvidende om, at han havde fundet en ny verdensdel. Hans efterfølgere, drevet af jagten på rigdomme, fandt guld i Mexico og Peru, hvor de udnyttede indianernes interne stridigheder til at tage magten.
Columbus’ opdagelse
De portugisiske søfareres sejladser rundt om Afrika var imponerende, men de blev overgået af Christoffer Columbus’ rejse i 1492. Han sejlede ud i det ukendte uden sikkerhed for, hvad han ville finde. På det tidspunkt havde ingen europæere kendskab til Amerika.
Columbus’ baggrund
Christoffer Columbus blev født i 1451 i Genova, men flyttede til Lissabon, hvor han giftede sig med en rig portugisisk kvinde. Her blev han involveret i Portugals handel på Afrika, men hans interesse lå i at finde en søvej til Asien. Toscanellis kort fra 1474 overbeviste ham om, at en rejse mod vest ville føre til Indien.
Spaniens støtte til Columbus
Columbus forsøgte først at få støtte fra den portugisiske konge, men efter Bartholomeu Diaz’ opdagelse af søvejen syd om Afrika i 1487 var Portugal ikke interesseret. Han vendte sig derfor mod Spanien, hvor dronning Isabella var mere åben. Hun ville dog først afslutte generobringen af det sidste muslimske rige i Spanien, Granada, hvilket skete i 1492.
Columbus’ første rejse
Den 3. august 1492 sejlede Columbus ud fra Palos i Spanien med tre skibe: Santa Maria, Niña og Pinta. Hans besætning frygtede den lange rejse, så Columbus førte to logbøger – én sandfærdig og én, der viste kortere afstande, for at berolige sine søfolk.
Opdagelsen af Bahamas
Om natten den 12.-13. oktober 1492 så besætningen land – en af Bahamas-øerne. De lokale indbyggere, taíno-folket, bar små stykker guld, hvilket straks fangede spaniernes interesse. De pegede mod syd, hvor der skulle være større øer med mere guld.
Opdagelsen af Cuba og Hispaniola
Columbus sejlede videre og fandt Cuba og Hispaniola (i dag Haiti og Den Dominikanske Republik). Han efterlod en del af sin besætning på Hispaniola og vendte tilbage til Spanien i marts 1493.
Flere rejser, men ingen succes
Columbus gennemførte i alt fire rejser til Amerika, men fandt aldrig de store rigdomme, han havde håbet på. På sin tredje rejse i 1498 opdagede han Sydamerika, men blev arresteret af en spansk kommissær på grund af interne stridigheder på Hispaniola. Han blev dog løsladt af dronning Isabella og fik midler til en fjerde rejse i 1502. Columbus døde i 1506, stadig overbevist om, at han havde fundet en ny rute til Asien.
Columbus’ arv
Selvom Amerika ikke blev opkaldt efter Columbus, bærer mange steder hans navn, såsom Colombia, District of Columbia (Washington D.C.), og flere byer i USA og Canada.
Amerika får sit navn
I 1502 foreslog Amerigo Vespucci, at de nye landområder var en selvstændig verdensdel. En fransk geograf foreslog at opkalde dem efter ham, og navnet Amerika blev hurtigt accepteret.
Balboa opdager Stillehavet
Den spanske eventyrer Vasco Núñez de Balboa bekræftede i 1513, at Amerika var et kontinent, da han krydsede Panama og så det store hav mod vest. Han kaldte det Sydhavet (senere Stillehavet).
Magellans verdensomsejling
I 1519 ledede Fernando Magellan den første rejse rundt om Jorden. Han fandt Magellanstrædet ved Sydamerika i 1520 og sejlede over Stillehavet. Rejsen var ekstremt hård – mange døde af skørbug og sult. Magellan blev dræbt på Filippinerne i 1521, men hans skib Victoria, under kommando af Sebastián Elcano, vendte tilbage til Spanien i 1522 som det første skib, der havde sejlet jorden rundt.
Erobringen af Mexico
Spanierne fandt ikke guld i store mængder på Columbus’ rejser, men i 1519 hørte de rygter om store rigdomme i Mexico. Hernán Cortés fik kommandoen over en ekspedition, der med blot 700 mand, 14 kanoner og nogle få skydevåben satte kurs mod aztekerriget.
Aztekernes rige
Aztekerne herskede over et mægtigt rige med hovedstaden Tenochtitlán, en imponerende by med over 200.000 indbyggere. Deres konge, Motecuçoma (Montezuma), tog venligt imod spanierne, men blev hurtigt taget som fange af Cortés.
Aztekernes fald
Efter Motecuçomas død i 1520 gjorde aztekerne oprør og jagede spanierne ud af byen. Cortés vendte tilbage i 1521 med en stor hær, inklusive aztekernes fjender, og efter en brutal belejring blev Tenochtitlán erobret og ødelagt.
Erobringen af Inkariget
I 1532 ankom Francisco Pizarro til Peru med kun 200 mænd. Inkakongen Atahualpa tog imod ham, men blev narret i en fælde og taget til fange. Pizarro krævede en enorm løsesum i guld, men henrettede alligevel Atahualpa i 1533.
Inkafolkets oprør
Efter Atahualpas død indsatte spanierne en ny inka, Manco, som dog senere gjorde oprør. Hans søn Tupac Amaru fortsatte modstanden indtil 1572, hvor han blev fanget og henrettet.
Konsekvenser af den spanske erobring
- Millioner af indianere døde af europæiske sygdomme som kopper og mæslinger.
- Store mængder guld og sølv blev sendt til Spanien, hvilket skabte økonomisk vækst i Europa.
- Indianernes samfund og kultur blev ødelagt, og mange blev tvunget til slaveri.
Tidslinje
- 1492: Columbus opdager Amerika.
- 1502: Amerigo Vespucci hævder, at Amerika er en ny verdensdel.
- 1513: Balboa opdager Stillehavet.
- 1519: Magellan starter sin verdensomsejling. Cortés angriber Mexico.
- 1532: Pizarro tager Atahualpa til fange og erobrer Peru.
- 1572: Tupac Amaru henrettes, og inkafolkets sidste oprør knuses.
Spaniernes opdagelse og erobring af Amerika ændrede verdenshistorien. Selvom den bragte rigdom til Europa, havde den katastrofale konsekvenser for Amerikas oprindelige folk, som mistede deres lande, kulturer og liv til europæernes ekspansion.