Osmannerriget

Osmannerriget

Osmannerriget – Tyrkernes Sejre og Nederlag

Osmannerriget var i flere århundreder en af verdens mest magtfulde stater. Tyrkerne opbyggede et enormt imperium, der strakte sig over tre kontinenter og inkluderede Mellemøsten, Nordafrika og Sydøsteuropa. De belejrede Wien to gange og var tæt på at indtage byen, men nederlaget i 1683 markerede begyndelsen på deres tilbagegang. Til sidst blev riget kun reddet, fordi Europas stormagter ikke ville lade hinanden få kontrollen over Istanbul.

Vejen til Magten

Mens det Vestromerske Rige faldt i begyndelsen af 400-tallet, overlevede det Østromerske Rige i næsten 1000 år, indtil det blev erobret af tyrkerne i 1453. Konstantinopel, rigets hovedstad, var strategisk placeret og beskyttet af solide mure, men tyrkernes ekspansion i Lilleasien og Balkan betød, at byen til sidst faldt.

Første Tyrkiske Erobringer

  • 1204: Venezia erobrer Konstantinopel under det fjerde korstog.
  • 1261: Genova hjælper med at befri Konstantinopel.
  • 1354: Tyrkerne erobrer Gallipoli og Dardanellerne.
  • 1453: Tyrkerne indtager Konstantinopel og omdøber byen til Istanbul.

Konstantinopels Fald i 1453

Efter at have konsolideret deres magt i Lilleasien og Balkan besluttede tyrkerne under Mehmed Erobreren at gøre en ende på det byzantinske rige. Belejringen begyndte i 1451, og trods en heroisk indsats fra kejser Konstantin 11. faldt byen den 29. maj 1453. Konstantinopels fald markerede afslutningen på en æra og begyndelsen på Osmannerrigets storhedstid.

Osmannernes Store Fremgang

Efter at have indtaget Konstantinopel fortsatte tyrkerne deres ekspansion:

  • 1459-1468: Tyrkerne erobrer Peloponnes, Serbien, Albanien og Bosnien.
  • 1517: Osmannerriget indlemmer Ægypten og bliver de officielle beskyttere af Mekka og Medina.
  • 1526: Sultan Süleyman den Prægtige indtager Ungarn.

Tyrkernes Første Belejring af Wien (1529)

Süleyman den Prægtige forsøgte i 1529 at indtage Wien med en hær på 250.000 mand. Men på grund af kraftig regn og mudrede veje måtte han trække sig tilbage. Wiens forsvarere havde kun 20.000 mand, men vejret blev deres redning.

Janitsharerne – Sultanens Elitekrigere

En vigtig del af Osmannernes militærmagt var janitsharerne – eliteinfanterister, der var rekrutteret blandt kristne drenge, som blev tvangsoplært i islam og militær disciplin. Janitsharerne var kendt for deres frygtløshed og loyalitet over for sultanen, men i takt med at de fik for meget magt, blev de en trussel mod rigets stabilitet.

Nedgangen Begynder

Efter århundreder med sejre begyndte Osmannerriget at svækkes i slutningen af 1600-tallet. Den vigtigste begivenhed, der markerede denne tilbagegang, var det andet mislykkede forsøg på at erobre Wien i 1683.

Det Andet Slag om Wien (1683)

I 1683 forsøgte den tyrkiske storvesir Kara Mustafa at indtage Wien med en hær på 200.000 mand. Han belejrede byen i 60 dage, men gjorde den fejl at vente på en overgivelse i stedet for at angribe direkte. Dette gav habsburgerne tid til at skaffe forstærkninger, og den polske konge Johan Sobieski anførte en hær, der besejrede tyrkerne. Kara Mustafa blev senere henrettet af sultanen for sit nederlag.

Osmannerrigets Krise

Efter nederlaget ved Wien mistede Osmannerriget langsomt sine territorier:

  • 1686: Buda bliver erobret af habsburgerne.
  • 1688: Venezia erobrer Athen og Peloponnes.
  • 1699: Osmannerriget underskriver freden i Karlowitz, hvor de afgiver Ungarn, Transsylvanien og Kroatien.
  • 1717: Osmannerriget mister Belgrad til Østrig.

Den Russiske Trussel

I 1768 gik Osmannerriget i krig mod Rusland under Katarina den Store. Tyrkerne undervurderede russerne, og i 1774 måtte de acceptere freden i Küçük Kaynarca, hvor de mistede Krim og tillod russiske skibe fri passage gennem Bosporus-strædet.

Det Osmanniske Rige i Tilbagegang

Mens Europas stormagter moderniserede sig, blev Osmannerriget stadig svagere. Sultanerne forsøgte at reformere hæren, men blev modarbejdet af janitsharerne, som til sidst blev udryddet i 1826.

Europas Syge Mand

Ved midten af 1800-tallet blev Osmannerriget ofte omtalt som “Europas Syge Mand“. Stormagterne ønskede ikke at lade riget bryde sammen, da det ville skabe en magtbalancekrise. I stedet blev Osmannerriget holdt kunstigt i live gennem diplomatiske aftaler.

Tidslinje over Osmannerrigets Sejre og Nederlag

  • 1204: Konstantinopel erobres af korsfarerne.
  • 1261: Konstantinopel befriels af Genova.
  • 1354: Tyrkerne erobrer Gallipoli.
  • 1453: Konstantinopel falder til osmannerne.
  • 1529: Første mislykkede belejring af Wien.
  • 1683: Anden mislykkede belejring af Wien.
  • 1768: Tyrkerne taber en krig mod Rusland.
  • 1774: Osmannerriget mister Krim.
  • 1826: Janitsharkorpset opløses.

Osmannerriget var en af verdenshistoriens mest imponerende imperier, men efter 1683 begyndte dets langsomme nedgang. Det blev fastholdt kunstigt af stormagterne, der ikke ønskede en magtbalanceændring i Europa. I 1923 blev riget officielt opløst og erstattet af Republikken Tyrkiet under ledelse af Mustafa Kemal Atatürk.

Hvad synes du?