De indianske riger
Spanierne behandlede ikke indianerne godt, men deres sejr skyldtes ikke kun militær overlegenhed. En af de største årsager var de sygdomme, som spanierne bragte med sig, og som udslettede store dele af den indianske befolkning. Til gengæld påførte indianerne europæerne kønssygdommen syfilis.
Spaniernes ødelæggelse af de indianske kulturer
Den tyske filosof Oswald Spengler beskrev spaniernes erobring som en brutal ødelæggelse af de indianske kulturer: “Denne kultur leverer det eneste eksempel på en voldsom død. Den svandt ikke hen, den blev ikke undertrykt eller hæmmet, men blev myrdet i sin udfoldelses fulde pragt, ødelagt som når en mand i forbigående slår hovedet af en solsikke.”
Hvordan kunne spanierne vinde så nemt?
Både Hernán Cortés og Francisco Pizarro besejrede mægtige riger med meget få mænd. Cortés havde mindre end 2000 soldater med sig, da han indtog aztekernes hovedstad, og Pizarro havde endnu færre, da han tog magten i Inka-riget. På trods af indianernes store antal faldt de store riger hurtigt.
Sygdommenes hærgen
Den største årsag til indianernes nederlag var de europæiske sygdomme, som spanierne bragte med sig. Kopper og mæslinger hærgede indianerne, som ikke havde nogen immunitet. Mæslinger var i Europa en relativt harmløs børnesygdom, men den var dødelig for indianerne.
På Hispaniola (Haiti og Den Dominikanske Republik) boede der 300.000 indianere, da spanierne ankom. Få år senere var der kun 20.000 tilbage, og efter 30 år var næsten alle døde. Lignende skete på Cuba, Jamaica og De Vestindiske Øer. I Mexico faldt befolkningen fra 1,5 millioner i 1519 til under 100.000 på 100 år.
Hvorfor var indianerne så sårbare?
Epidemien blandt indianerne er den værste i verdenshistorien. Der er flere forklaringer:
- Isolation: Indianerne havde levet adskilt fra resten af verden i årtusinder og havde ingen naturlig immunitet mod europæiske sygdomme.
- Manglen på husdyr: Europæerne havde gennem århundreder opbygget modstandskraft mod sygdomme, der kom fra husdyr som køer, svin og får. Indianerne havde næsten ingen husdyr – kun lamaer og kalkuner.
- Landbrug og ernæring: Indianerne var afhængige af majs, bønner og græskar, som gav høje udbytter, men de havde ikke adgang til kød i samme omfang som europæerne.
De mellemamerikanske riger
Indianerne havde udviklet store riger i Mellemamerika og Sydamerika. Blandt de tidligste var olmekerne, der regerede i Mexico mellem 800-400 f.Kr. De byggede store jordhøje og imponerende stenansigter. De havde også avanceret viden om astronomi og matematik.
Maya-riget
Mayaerne dominerede Yucatán-halvøen og dele af Belize, Honduras og Guatemala. Deres efterkommere udgør stadig en stor del af befolkningen i disse områder. Mayaernes største byer blev forladt omkring år 500 e.Kr., men spanierne mødte stadig mægtige mayastater i 1500-tallet.
Toltekerne
Fra 950 til 1150 regerede toltekerne fra byen Tula nord for Mexico. De var dygtige krigere og byggede imponerende byer med templer og paladser.
Aztekerne
Aztekerne var en relativt ny stormagt. De havde været et lille folk i begyndelsen af 1400-tallet, men på kort tid erobrede de det meste af det nuværende Mexico. I 1520 blev deres hovedstad Tenochtitlán belejret og ødelagt af Cortés.
Spaniernes ødelæggelser
Aztekernes rige blev udslettet, og spanierne ødelagde deres store byer. Derfor ved vi langt mindre om aztekerne end om mayaerne, hvis pyramider og templer var skjult i regnskoven, da spanierne ankom.
Indianernes hævn: Syfilis
Mens spanierne bragte sygdomme til Amerika, førte de også sygdomme med sig tilbage til Europa. Den mest frygtede var syfilis, en kønssygdom, der formentlig stammede fra Amerika. I begyndelsen var sygdommen dødelig, men med tiden blev den mildere. Syfilis var især udbredt i 1600- og 1700-tallet.
Inka-riget
Inkaerne regerede over et stort område i Sydamerika, der strakte sig fra Colombia til Chile. De byggede avancerede vejnet, der gjorde det muligt hurtigt at transportere meddelelser og tropper over lange afstande.
Inkaernes oprindelse
Inkaerne stammer fra Cuzco, hvor de i 1200-tallet grundlagde et lille rige. I 1430’erne begyndte de at erobre deres naboer og skabte et af verdenshistoriens største imperier.
Spaniernes erobring
I 1532 mødte Pizarro inka-kongen Atahualpa og fangede ham ved et forræderisk baghold. Inkaerne havde ikke våben, der kunne matche spaniernes, og deres rige blev hurtigt erobret.
Eftermæle
Trods 500 års spansk kolonistyre lever inkaernes arv videre. Deres sprog, quechua, tales stadig af millioner i Peru, Bolivia og Ecuador. I 2001 blev Alejandro Toledo Perus første indianske præsident, og han genindførte quechua i skolerne.
Tidslinje
- Ca. 7000 f.Kr.: Indianerne bosætter sig i Mellem- og Sydamerika.
- Ca. 1000 f.Kr.: De første riger opstår i Andesbjergene.
- Ca. 800 f.Kr.: Olmekerne grundlægger deres rige i Mexico.
- Ca. 1430: Aztekerne og inkaerne skaber deres imperier.
- 1520: Cortés indtager Tenochtitlán.
- 1532: Pizarro tager Atahualpa til fange og erobrer Inka-riget.
- 1572: Det sidste inka-oprør knuses.
De indianske riger blev udslettet af spanierne, men deres kulturarv lever videre i sproget, traditionerne og ruinerne af deres imponerende byer. Machu Picchu, en inka-by i bjergene, er et af de bedst bevarede eksempler på inkaernes arkitektur, og den blev først opdaget i 1911.