Kinas historie

Kinas Historie

Kina – En af verdens ældste civilisationer

Det kinesiske rige eksisterede allerede tusind år før Rom blev grundlagt. Gennem årtusinder har Kina været præget af skiftende dynastier, indre stridigheder og ydre invasioner, men det har altid formået at genopstå som en samlet nation. Kinas enhed blev styrket af et fælles skriftsprog, en dygtig administration og en række stærke herskere, der formede landets historie.

De første kinesiske riger

Zhonghua – “Riget i midten”

For mere end 4000 år siden eksisterede et kinesisk rige kendt som Zhonghua – “Riget i midten”. Kineserne har altid betragtet deres land som verdens centrum, og denne opfattelse har været med til at forme deres kultur og identitet.

Shang-dynastiet (ca. 1600-1000 f.Kr.)

Shang-dynastiet er kendt for sin avancerede bronzeproduktion, tidlige skriftsystem og komplekse religiøse ritualer. Kongerne troede, at de kunne kommunikere med forfædrene gennem orakelknogler, hvor de ridsede spørgsmål og tydede revnerne efter at have brændt knoglerne.

Det kinesiske skriftsprog – En samlende kraft

Fordele ved en billedskrift

Det kinesiske skriftsprog har været afgørende for landets stabilitet og enhed. I modsætning til mange andre sprog har kinesisk ingen alfabetisk skrift, men i stedet en billedskrift, hvor hvert tegn repræsenterer et ord eller en idé.

Den administrative betydning

Kun en lille del af befolkningen mestrede skriftsproget, men de skriftkyndige embedsmænd sikrede, at regeringen forblev stærk og effektiv. Denne elite havde en stærk interesse i at bevare riget og dets bureaukrati.

Kongfuzi og hans filosofi

Den moralske grundsten

Kongfuzi (Confucius) levede fra 551 til 479 f.Kr. og fokuserede på moral og samfundsorden. Han mente, at en god hersker skulle lede med dyd og eksemplets magt snarere end med frygt og straf.

Familien som fundament

Kongfuzi anså familien for at være samfundets fundament. Respekt for ældre og autoriteter var afgørende for harmoni i staten. Dette syn påvirkede Kinas styresystem i århundreder.

Qin Shi Huangdi – Kinas første kejser

Samlingen af Kina

I 230 f.Kr. begyndte Zheng, konge af Qin-riget, en militær kampagne for at samle Kina. Ni år senere havde han besejret de konkurrerende stater og udråbte sig selv til Qin Shi Huangdi – “Den første kejser af Kina”.

Reformer og kontrol

Han standardiserede mål, vægt og skrift, og byggede de første dele af Den Kinesiske Mur for at beskytte riget mod hunnerne. Han afskaffede også de gamle adelsslægters magt og indsatte embedsmænd, der blev udvalgt på grundlag af dygtighed frem for fødsel.

Et brutalt styre

Qin Shi Huangdi var kendt for sin hårde regeringsførelse. Han brændte bøger og henrettede lærde for at eliminere opposition. Efter hans død i 210 f.Kr. faldt Qin-dynastiet hurtigt fra hinanden.

Han-dynastiet – Kinas guldalder

Silkevejen og økonomisk vækst

Han-dynastiet (206 f.Kr.-220 e.Kr.) regnes ofte som en af Kinas storhedstider. Handlen langs Silkevejen skabte forbindelser mellem Kina og Europa og bragte velstand.

Den konfucianske stat

Han-kejserne etablerede et embedsmandssystem, hvor kandidater skulle bestå eksamener i konfuciansk filosofi for at få adgang til statens administration.

Splittelse og genforening

Den mørke tid

I 220 e.Kr. brød Han-dynastiet sammen, og Kina blev opdelt i en række mindre stater. I næsten 400 år var riget præget af uro og krige.

Sui- og Tang-dynastierne

I 581 genforenede Sui-kejserne Kina. Under Tang-dynastiet (618-907) oplevede Kina en ny storhedstid med kulturel og økonomisk vækst.

Mongolernes erobring

Djengis Khan angriber

I 1200-tallet blev Kina invaderet af mongolerne. Khubilai Khan grundlagde Yuan-dynastiet i 1271 og gjorde Beijing til hovedstad.

Urolige tider

Mongolerne herskede i lidt over 100 år, men deres styre var præget af uro og økonomisk nedgang.

Ming-dynastiet – En ny storhedstid

Genopbygningen af Kina

I 1368 blev mongolerne fordrevet, og Ming-dynastiet tog magten. Store flådeekspeditioner blev sendt ud, men i 1450 stoppede de kinesiske opdagelsesrejser.

Kinas teknologiske triumfer

Fremstød i videnskab og teknik

Kina var teknologisk langt foran Europa i mange århundreder. De opfandt papir, trykkekunst, kompas, krudt og støbejern længe før europæerne.

Jern og stålproduktion

Allerede i 300 f.Kr. producerede kineserne støbejern og stål, hvilket først blev en realitet i Europa over 1500 år senere.

Forbuddet mod udrejse

En skæbnesvanger beslutning

I 1400-tallet lukkede Kina sig om sig selv, hvilket betød, at europæerne overtog verdenshandlen. Mens Kina stadig var en stormagt, mistede det sin teknologiske og økonomiske førerposition.

Europæerne og krudtet

En militær revolution

Selvom krudt blev opfundet i Kina, var det europæerne, der for alvor forfinede dets militære anvendelse. Dette gav europæiske magter en fordel, som de brugte til at dominere verdenshistorien i de følgende århundreder.

Tidslinje over Kinas historie

  • Ca. 1600-1000 f.Kr.: Shang-dynastiet.
  • Ca. 1000-771 f.Kr.: Zhou-dynastiet.
  • 206 f.Kr.-220 e.Kr.: Han-dynastiet.
  • 618-907: Tang-dynastiet.
  • 1368-1644: Ming-dynastiet.

Hvad synes du?