Hygiejne handler om renlighed. Ordet udtales som Hy-Gjiajne og stammer fra det græske: Hygieia var gudinde for sundhed.

I det 19. århundrede blev det fundet ud af, hvor mange sygdomme der opstår på grund af dårlig hygiejne. Den ene er inficeret af bakterier og vira. Når han/hun hoster på en anden, bliver den anden højst sandsynlig syg. Smitsomme bakterier og vira, som overføres på hænderne: Når du ryster hænder eller placerer dem på en genstand, som for eksempel på et gelænder. Siden da har vi vidst, hvor vigtig renlighed er for at undgå smitsomme sygdomme.

Takket være hygiejne bliver folk meget ældre i dag, end de var før. Folk bader og børster tænder oftere. Takket være toilettet er sygdomme blevet mindre. Toilettet er der hvor vi kommer tættest på vores afføring. Det er her hvor der er mange patogener. De skylles væk med vand, så vi ikke skal håndtere afføringen.

Husene er renere end de plejede at være, og affaldet ryddes væk. Hygiejne er især vigtigt på hospitalet. Ellers ville der være så mange patogener der, at du ville blive endnu mere syg.

Læs også: Børn i fattigdom

Denne hygiejne er imidlertid ikke tilstrækkelig til kanyler med sprøjter eller til instrumenter, som lægen arbejder med. De skal være meget renere, nemlig kimfrie. Sterile som man kalder det. Så du er nødt til at dræbe bakterier og vira ordentligt.

Du gør dette med varmt vand eller damp. Dette kaldes “sterilisering”. Instrumenterne er derefter sterile. Med specielle rengøringsmidler kan du næsten opnå sterilitet, for eksempel hvis du lægger et instrument i meget stærk alkohol.

Hvad er hygiejne og hvordan bekæmper vi bakterier og vira.

Læs også: Virker mundbind overhovedet? Hvordan virker mundbind?